Πολιτική «αλλαγή» αλά ΝΔ

Το μετεκλογικό τοπίο της χώρας είναι θερμό. Από άποψη ποιότητας και ποσότητας εξελίξεων είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενο και πυκνό αντιστοίχως. Η πολιτική αλλαγή εννοιολογικά επήλθε, αλλά η πραγματικότητα δεν επιβεβαιώνει ούτε τις προσδοκίες των ψηφοφόρων της ΝΔ. Η σπουδή της νεοεκλεγμένης Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την εφαρμογή του σχεδίου της επιτρέπει την κριτική αποτίμηση όχι μόνο «δειγμάτων γραφής», αλλά των εν γένει προθέσεών της. 

Σε λιγότερο από έναν μήνα στην εξουσία η νέα κυβέρνηση έχει προκαλέσει αμφισβήτηση για μια σειρά επιλογών της. Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε τη διαδρομή της πρωθυπουργικής του θητείας συγκεντρώνοντας στο πρόσωπό του τον έλεγχο της ΕΥΠ, της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. 

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε προσλάβει την Βασιλική Θάνου (πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου) ως άμισθη σύμβουλό του μετά τη συνταξιοδότησή της ο Κ. Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για «θεσμική εκτροπή» - η Κυβέρνησή του, σήμερα, έχει Αντιπρόεδρό της και Υφυπουργό Δικαιοσύνης δύο πρώην Αρεοπαγίτες, τους Π. Πικραμμένο και Δ. Κράνη αντίστοιχα. Ο Υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου ήταν ένας εκ των εκπροσώπων του Ομίλου Λάτση σε σύσκεψη για το Ελληνικό (υπηρετούσε τα συμφέροντα του επιχειρηματία) και τώρα βρίσκεται από την απέναντι πλευρά του τραπεζιού να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον… Παράλληλα, οι σημερινοί αρμόδιοι για την επένδυση στο Ελληνικό, που κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για «αλλεργία», άρχισαν να αναδιπλώνονται αντιλαμβανόμενοι την πολυπλοκότητα του σχεδίου. Ελεγκτής των υπουργείων της Κυβέρνησης Μητσοτάκη τοποθετήθηκε ο Α. Σκέρτσος, ο άνθρωπος που πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε Χρυσοχοΐδη και Στουρνάρα και διετέλεσε διευθυντής του ΣΕΒ. Στην αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για μικρό κυβερνητικό σχήμα χωρίς αναπληρωτές και κατέληξε σε μεγάλο υπουργικό συμβούλιο με αναπληρωτές και υφυπουργούς και με ελάχιστες γυναίκες. Η ΝΔ βάσισε μεγάλο κομμάτι της προεκλογικής της εκστρατείας στην εθνική μειοδοσία και προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ διά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά η ίδια Συμφωνία μετεκλογικά έγινε «ικανή να λύσει πολιτικά προβλήματα» και «με μέλλον» διά των στομάτων των κυρίων Παναγιωτόπουλου και Βαρβιτσιώτη, ενώ ο Ποταμίσιος «προδότης» Μαυρωτάς έγινε γενικός γραμματέας υπουργείου. 

Ο Πρωθυπουργός κατήργησε το ΣΔΟΕ και οι αρμοδιότητές του διατηρήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής – ο κ. Μητσοτάκης είχε καταγραφεί από το Open να λέει σε επιχειρηματία ότι «το κράτος δεν πρέπει να στέλνει το ΣΔΟΕ, αλλά να δείχνει κατανόηση σε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται με πολύ αυξημένο κόστος». Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έγινε ο κ. Τσουβάλας, ο οποίος δήλωνε περήφανος τον Ιούλιο του 2018 για τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι – τότε η ΝΔ είχε εκδώσει ανακοίνωση μιλώντας για «οργή, θράσος, ανικανότητα». Επιπλέον, οι έκτακτες κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας που αφορούσαν σε τοποθετήσεις αντιστράτηγων και υποστρατήγων στην Ελληνική Αστυνομία χαρακτηρίστηκαν από την αντιπολίτευση ως «επιθέσεις στην αξιοκρατία» και «πολιτική μεθόδευση». Η νέα Κυβέρνηση κατήργησε και το ΣΕΠΕ δίνοντας αμφίσημες διαβεβαιώσεις περί «αναβάθμισης», αλλά το μόνο που ουσιαστικά έδωσε είναι το μήνυμα ανοχής στην εργασιακή παραβατικότητα. 

Το σύστημα ελέγχου του κυβερνητικού έργου από «τεχνοκράτες» και η στελέχωση των υπουργείων με γενικούς και ειδικούς γραμματείς του στενού γαλάζιου πυρήνα καθώς και το ξήλωμα των επικεφαλής γραμματειών και διοικητικών τομέων είναι ένα ξεχωριστό μήνυμα, το οποίο δικαιώνει τις φωνές για «εταιρική διακυβέρνηση», «ιδιότυπο συνονθύλευμα ανθρώπων απ’ όλες τις κομματικές πτέρυγες» και «τοποθέτηση εμπίστων σε καίριες θέσεις» - προεκλογικά η «αποκομματικοποίηση» ήταν η σημαία της ΝΔ! Η κατακραυγή της Ισραηλιτικής Κοινότητας σε βάρος της υπουργοποίησης του ακροδεξιού Βορίδη αλλά και του Ισραήλ που ζητούσε την εκδήλωση μετανοίας για το αντισημιτικό παρελθόν του, οδήγησε τον ίδιο σε αναδίπλωση και τον υπέβαλε στη διαδικασία επίσκεψης του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας. Περαιτέρω, η νέα Κυβέρνηση, εκτός από τον «υπό ξέπλυμα» ακροδεξιό Βορίδη και τον ήδη «ξεπλυμένο Άδωνη», διαθέτει ως νέο γενικό γραμματέα Τουρισμού τον Κ. Λούλη, έναν υμνητή της Χούντας και «εντυπωσιασμένο» από τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, όπως εξομολογείται στο βιβλίο του. 

Η ΝΔ επέλεξε στις πρώτες εβδομάδες κυβερνησιμότητας να διώξει τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Πολάκη, ο οποίος συνδέθηκε με την ανάδειξη δύο πολύκροτων σκανδάλων «μαύρου χρήματος» (ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis) και μάλιστα αίροντας την ασυλία που του παρέχει το άρθρο 86 του Συντάγματος. Την ίδια στιγμή προωθείται η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και η επαναφορά του ν+2, μέτρα που αμφισβητούνται εντόνως ως προς τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητά τους, καθώς ούτε το άσυλο ούτε οι αιώνιοι φοιτητές έχουν αποδειχθεί σοβαρές αιτίες των παθογενειών των πανεπιστημίων. Κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη έγινε σαφές και το σχέδιο για τη ΔΕΗ: καθημερινή απαξίωση, τη σώζουμε, την ξεπουλάμε σε στρατηγικό επενδυτή. 

«Ένοχη σιωπή» εντοπίζεται σε μια σειρά θεμάτων, όπως η 13η σύνταξη, τα επιδόματα, η μείωση αφορολογήτου, η εισφορά αλληλεγγύης, η προκαταβολή φόρου και κυρίως η ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» διά της εισόδου ιδιωτών σε επικουρικές και κύριες συντάξεις – σιωπή που ενισχύει τις υποψίες «κρυφής ατζέντας». Έντονη σπουδή δείχνει η ΝΔ για την αλλαγή των νέων ποινικών κωδίκων, τη στιγμή που η νομική κοινότητα είναι διχασμένη για ορισμένα ζητήματα αλλά συμφωνεί στο να «δοκιμαστούν οι κώδικες πριν κριθούν», καθώς και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ζήτημα για το οποίο έχει τοποθετηθεί δογματικά υπέρ της κατάργησης της απλής αναλογικής. Το δε νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» δεν μπορεί να αναγνωστεί, ει μη μόνον ως προσπάθεια πλήρους ελέγχου της κρατικής μηχανής. 

Όλα τα παραπάνω δεν είναι μόνο δείγματα γραφής, αλλά οι προθέσεις της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Επίδειξη μεγαλόπνοου παλαιοκομματισμού, παλινόρθωση της γνωστής νεοφιλελεύθερης συνταγής, εκδήλωση πολιτικού ρεβανσισμού, υλοποίηση σχεδίου πολιτικών διώξεων ενοχλητικών συριζαίων, επιστράτευση όλου του μιντιακού στρατού προπαγάνδας για θέματα-ταμπού, «νόμος και τάξη» είναι μερικά συμπεράσματα για τις πρώτες ημέρες της ΝΔ στην κυβέρνηση. Η σπουδή να γίνουν αρκετά από τα παραπάνω την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο αποδεικνύει ότι η ΝΔ βιάζεται να περάσει ορισμένα δύσκολα νομοσχέδια, για να δημιουργήσει τετελεσμένα και να εκμεταλλευτεί την κεκτημένη συναίνεση που αποκόμισε στις εκλογές. Σε οποιονδήποτε αντικειμενικό κριτή, η έως τώρα πορεία του νικητή των εκλογών φαντάζει απειλητική. 

Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να εδραιώθηκε ως αντίπαλο δέος της Δεξιάς στην Ελλάδα και να άντεξε πολιτικά τις επιπτώσεις της κυβερνητικής του θητείας, αλλά έγινε φανερό ότι το να κερδίσει σε νέα εκλογική μάχη απαιτεί τεκτονικές αλλαγές, οι οποίες είναι αμφίβολο αν θα διατηρήσουν τον ιδεολογικό πυρήνα του κόμματος του 4% με ό,τι συνεπάγεται η εξέλιξη αυτή για την πορεία του. Οποιοδήποτε δε «άνοιγμα στην κοινωνία» θα είναι δύσκολο να σβήσει τις μνήμες των κυβιστήσεων του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ. 

Η υπόλοιπη Αριστερά, το ΚΚΕ και τα εξωκοινοβουλευτικά αριστερά κόμματα, έχει έρθει η ώρα να αναγνωρίσει το πολιτικό της σταυροδρόμι, καθώς μεσολάβησαν πολιτικές συνθήκες που δικαίωσαν αρκετές θέσεις τους, αλλά οι πολίτες δείχνουν να απλώς να μην ακούνείναι καθήκον αυτής της Αριστεράς να επαναπροσδιορίσει τον αγώνα της στο πολιτικό σύμπαν του 21ου αιώνα. 

Η Ελλάδα απέκτησε ένα νέο δικομματικό πολιτικό σύστημα. Η εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης συνταγής φαίνεται ότι θα είναι αμείλικτη. Κανείς δεν ξέρει αν θα γεννηθεί η πρέπουσα αντίσταση. Η αλλαγή είναι ζητούμενο για όλα τα πολιτικά κόμματα, καθώς η απειλή είναι είτε αφανισμός για μερικά απ’ αυτά είτε οριστική απαξίωση για κάποια άλλα. Οι πολίτες έχουν χρέος να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με την πολιτική και να επιδιώξουν την πολιτική τους καλλιέργεια με νέους όρους για τον αγώνα της επιβίωσης αλλά και τη μάχη της επαναφοράς του ανθρώπου στο κέντρο της πολιτικής. 


Υ.Γ.1 Κατά τα λοιπά, αρκετοί απλοί πολίτες της χώρας βίωσαν την «πολιτική αλλαγή αλά ΝΔ» με όρους ποδοσφαιρικής ρεβάνς, καθώς πλημμύρισαν τα social media με αναρτήσεις από όλο το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ακόμα κι από τους «δεν ασχολούμαι με τα πολιτικά» όσο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση. Οι λοιποί ξιπασμένοι, νεοαμόρφωτοι, βλαχομενουμεευρωπηδες, που αδημονούσαν για την επαναφορά της ναιμεναλλάδικης σαπίλας απλώς βγήκαν από το καβούκι της ανυπόμονης πορείας προς την «αριστεία» της ΝΔ. 

Υ.Γ.2 Η ήττα της Χρυσής Αυγής είναι μοναδική πηγή χαράς από τις εκλογές, αλλά ο φασισμός δεν ηττάται μόνο στην κάλπη. 

Υ.Γ.3 Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει άλλη μία ευκαιρία… 

Υ.Γ.4 Περί Βελόπουλου και ΚΙΝ.ΑΛ. ουδέν σχόλιον. 


Γεώργιος - Φοίβος Ξενάκης

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δεν είσαι καλός άνθρωπος, είσαι σκατόψυχος

Με τόσο Εγώ... Πώς να πετύχετε στη ζωή;

Ο Μίκης ήταν εκεί, η Ρωμιοσύνη όχι

Η ευτυχία είναι όντως επιλογή

Θανάσης Λουβερδής: «Ως του Μυαλού την Ξαστεριά»

Καλή ΑΣΚΗΤΙΚΗ χρονιά

Μύκονος και Costa Navarino - Διάγνωση: Κενότητα

Φιλίες με φίδια

Πώς αντέχεις να τους ξαναψηφίσεις;

Τακτοποίηση Αυθαιρέτων και Ανθρώπινη Απληστία