Φιλίες με φίδια

Αυτά που πιστεύεις ότι δεν θα συμβούν σε σένα. Οι άνθρωποι που νομίζεις ότι δεν έχεις στη ζωή σου. Οι καταστάσεις που εσένα δεν σου έχουν τύχει. Όλα είναι μακρινά μέχρι να σου συμβούν. Όλα γίνονται, αλλά στις ζωές των άλλων μέχρι να τα βιώσεις κι εσύ. Αυτά που θεωρούμε σταθερά κι αναλλοίωτα χρειάζεται μόνο μία στιγμή για να ανατραπούν. Κάθε φορά που αισθάνεσαι ασφάλεια, έρχεται μια απογοήτευση να σου υπενθυμίσει πόσο ρευστά είναι όλα. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και στην φιλία.


Δεν είχα φανταστεί ότι θα ερχόταν η στιγμή να γράψω αυτές τις γραμμές. Ήξερα ότι συμβαίνουν αυτά, αλλά μακριά από μένα. Στους φίλους επενδύουμε περισσότερα απ’ όσα ενδεχομένως σε μία ερωτική σχέση. Ίσως, ελλείπει ο παραλογισμός που ενυπάρχει στον έρωτα. Η φιλία δεν τυφλώνει. 

Επικρατεί η λογική κατά τη σύναψη μιας φιλικής σχέσης και διαλέγεις να κάνεις κάποιον φίλο με ορθότερα κριτήρια, εν αντιθέσει με την επιλογή ερωτικού συντρόφου κατά την οποία ενδέχεται να ολισθήσεις σε καθαρά συναισθηματική απόφαση. Το κακό με τους φίλους που σε απογοητεύουν είναι ότι ενεργοποιούν μηχανισμούς άμυνας και σε καθιστούν καχύποπτο στις επόμενες φιλίες. Αυτό μπορεί να μην είναι αμιγώς αρνητικό, καθώς οι επιφυλάξεις στις σχέσεις με τους ανθρώπους ενίοτε σε γλιτώνουν από συμφορές. 

Η φιλία σου με έναν άνθρωπο είναι υπεραρκετός λόγος για να κάνεις γι’ αυτόν ό,τι θα έκανες για την οικογένειά σου. Ορμώμενος από αυτό το δεδομένο έχεις στηρίξει έναν φίλο να φτιάξει τη ζωή του. Τί μπορεί να σημαίνει αυτό; Όταν έχασε τη δουλειά του, εσύ ανέλαβες μανιωδώς και χωρίς να στο ζητήσει να του βρεις εργασία αμέσως για να τον γλιτώσεις από τα δεινά της ανεργίας. Όσο είχε δουλειά, μεσολάβησες ή μπήκες μπροστά ρισκάροντας προσωπικά, για να πάρει αύξηση και να ανελιχθεί στον χώρο εργασίας του. Σε κάθε στραβή της ζωής του, είτε επαγγελματική είτε προσωπική, εσύ πρόβαλες ασπίδα και κάλυψες τον φίλο σου για να μην εκτεθεί αυτός. Όταν είχε ανάγκη, του δάνεισες. Όταν τον πείραξαν, τον υπερασπίστηκες. Όταν πονούσε και χρειαζόταν στήριξη, ήσουν δίπλα του. Μίλησες για τον φίλο σου σε ανθρώπους, ώστε να του δώσουν ευκαιρίες και υποχρεώθηκες εσύ απέναντι σε τρίτους. Προτίμησες να εκτεθείς σε διάφορες καταστάσεις με προσωπικό κίνδυνο, για να διευκολύνεις τη ζωή του φίλου σου. Έκανες ό,τι μπορούσες για να στεριώσει στη ζωή του. Δεν περιμένεις αντάλλαγμα. Είναι φίλος. 

Θεωρητικά, αυτός ο άνθρωπος το μόνο που οφείλει σε σένα είναι ευγνωμοσύνη, να πει «ευχαριστώ». Και να πίνει νερό στο όνομά σου. Εσύ που έκανες όλα αυτά για τον φίλο σου δεν μπορείς να διανοηθείς ότι αυτός ο άνθρωπος θα τολμούσε να σε βλάψει. Κι όμως η στιγμή έφτασε. Συμβαίνει σε σένα αυτό που δεν φαντάστηκες ποτέ. Ανακαλύπτεις πως αυτός ο άνθρωπος, που ωφελήθηκε πολλαπλώς από εσένα, σκάβει έναν τεράστιο λάκο και με χειρουργική μεθοδικότητα παλεύει να σε χώσει βαθιά μέσα του. Καθώς εσύ προοδεύεις, αυτός σε υπονομεύει και δρα σε βάρος σου. Μακάρι να ζήλευε απλώς την ευτυχία σου (βλ. σχετικά εδώ: Δεν είσαι καλός άνθρωπος, είσαι σκατόψυχος). 

Συνήθως, πρόκειται για σκοτεινότερα κίνητρα και για τερατόμορφους ανθρώπους. Είναι οι φίλοι-φίδια. Άτομα τοξικά που δεν περίμενες ότι είναι πιθανό να σε βλάψουν. Ωστόσο, όλα τα κλισέ έρχεται η στιγμή να επιβεβαιωθούν. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Κανένα ψέμα δεν κατάφερε να γεράσει. Οι μάσκες πέφτουν. Οι φίλοι-φίδια είναι φοβεροί υποκριτές. Μπορούν για καιρό να μένουν δίπλα σου, να σε θαυμάζουν και να φέρονται με καλοσύνη. Να ευεργετούνται από σένα και να υποδύονται ότι σε έχουν ψηλά. Στην πραγματικότητα, οι φίλοι-φίδια δεν σε ευχαριστούν που τους βοηθάς. Εκμεταλλεύονται τη στήριξή σου, αλλά νιώθουν μειονεκτικά που βρίσκονται στην ανάγκη σου και μπορεί να σκέφτονται «ποιος είναι αυτός που θα βοηθήσει εμένα». Είναι οι τερατόμορφοι άνθρωποι που έχουν μεγάλη ιδέα για το είδωλό τους και μηδενική παιδεία για να συγκρατήσουν το Εγώ τους από την κατιούσα. Επίσης, οι φίλοι-φίδια είναι μεγάλοι γλείφτες. Σου μιλάνε με θαυμάσια λόγια. Σε ανεβάζουν και σε κάνουν να αισθάνεσαι σπουδαίος και τυχερός. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να σε σαμποτάρουν, να μιλήσουν ενώπιον τρίτων με τα χειρότερα λόγια αποκαλύπτοντας τις αδυναμίες σου. Είναι αυτοί που σε κριτικάρουν με όχημα ένα αστείο ή αυτοί που σε υποβιβάζουν και ύστερα το ρίχνουν στην πλάκα. 

Είναι από τις περιπτώσεις που δεν ωφελεί η εκδίκηση. Αν ζητούμενο είναι η εσωτερική νηνεμία, δεν χρειάζεται ούτε να απογοητευτείς. Ίσως, η σοφότερη επιλογή είναι να εντάξεις το σοκ στις εμπειρίες της ζωής και να αναγνωρίσεις την ευθύνη απέναντι στον εαυτό σου να διαλέγεις στο μέλλον τους φίλους με αυστηρότερα κριτήρια. 

Υ.Γ.1: Οι φίλοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού, οι άνθρωποι για παρέα είναι αμέτρητοι.
Υ.Γ.2: Η κρίση ευνοεί ένα ειλικρινές ξεκαθάρισμα στις ανθρώπινες σχέσεις. 
Υ.Γ.3: Καθένας παίρνει στη ζωή ό,τι του αξίζει. Έχετε υπομονή να δείτε να συμβαίνει αυτό και με τους φίλους-φίδια. 

Φοίβος Γ. Ξενάκης

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δεν είσαι καλός άνθρωπος, είσαι σκατόψυχος

Με τόσο Εγώ... Πώς να πετύχετε στη ζωή;

Ο Μίκης ήταν εκεί, η Ρωμιοσύνη όχι

Η ευτυχία είναι όντως επιλογή

Θανάσης Λουβερδής: «Ως του Μυαλού την Ξαστεριά»

Καλή ΑΣΚΗΤΙΚΗ χρονιά

Μύκονος και Costa Navarino - Διάγνωση: Κενότητα

Πώς αντέχεις να τους ξαναψηφίσεις;

Τακτοποίηση Αυθαιρέτων και Ανθρώπινη Απληστία