Χτυπά η φύση την καμπάνα για τον Τραμπ;

Ο Ντόναλντ δεν αστειευόταν με όλα. Κάποιες υπερβολές ή μεγαλοστομίες του ή εθνολαϊκίστικες κορώνες φαίνεται πως τις εννοούσε. Από την ανάληψη των καθηκόντων του, επέδειξε επιθετικές τάσεις σε βάρος μιας σειράς δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών που στοχεύουν στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Πριν τρεις μήνες, ανακοίνωσε την απόσυρση από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή (δέσμευση των ΗΠΑ για μείωση των εκπομπών  έως το 2025).


Παρά την διεθνή κατακραυγή, ο Τραμπ δεν συγκινείται ιδιαίτερα από τα 650 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα που αναμένεται να κοστίσουν στην ανθρωπότητα οι αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές του. Γι' αυτό, τον Αύγουστο προέβη στη μείωση των περιβαλλοντικών κανονισμών για τα κυβερνητικά κατασκευαστικά προγράμματα σε περιοχές ευάλωτες στις πλημμύρες στο πλαίσιο υλοποίησης της πρότασής του για επισκευή των παλαιών υποδομών. 

Τί γίνεται όμως κάθε φορά που επιδεικνύουμε αλαζονεία και ασέβεια σε βάρος της φύσης; Η ίδια η φύση και η ζωή  φροντίζει να μας υπενθυμίζει ότι υπάρχουν συνέπειες και κίνδυνοι από μια παράλογη φαντασίωση της ανθρώπινης παντοδυναμίας ή από μια συνειδητή αγνόηση της συμπαντικής τάξης. 

Στον απόηχο, λοιπόν, των αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών Τραμπ, στα μέσα του περασμένου Ιουλίου μια ομάδα Βρετανών Επιστημόνων, που παρακολουθεί από το 1995 την Δυτική Ανταρκτική, είδε να πραγματοποιείται η αποκόλληση ενός τεράστιου παγόβουνου στην συγκεκριμένη περιοχή, όγκου άνω του ενός τρισεκατομμυρίου τόνων. Φυσικά, ακολούθησε παγκόσμιος θόρυβος σχετικά με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην αποκόλληση του παγόβουνου, χωρίς βέβαια να μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι η αυξανόμενη θερμοκρασία του αέρα και των υδάτων συνδέονται με την ρωγμή. Πάντως, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι είναι θέμα χρόνου να αποκολληθεί ολόκληρη η περιοχή στην οποία βρισκόταν το παγόβουνο και να σημειωθεί σημαντική αύξηση της στάθμης της θάλασσας. 

Η ίδια κλιματική αλλαγή είναι, πιθανόν, υπεύθυνη και για την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ που σάρωσε ήδη το Τέξας, καθώς συνδυάζεται με την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη και κατ' επέκταση την ποσότητα υγρασίας στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα και με την μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ. Οι ειδικοί τόνισαν από την πρώτη μέρα πως σε περιπτώσεις Χάρβεϊ η κλιματική αλλαγή "εμφανίζεται" με μεγαλύτερες ποσότητες βροχής από τις συνηθισμένες. 


Προφανώς, δεν υπάρχει λογική απάντηση στον αν η φύση χτυπάει την καμπάνα για τον Ντόναλντ! Το σίγουρο είναι πως, όταν γυρίζεις μια δεκαπενταετία πίσω τις ΗΠΑ σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, κάθε φορά που συμβαίνει ένα εξαιρετικό καιρικό φαινόμενο ή μια απρόσμενη μεταβολή στην περιβαλλοντική τάξη, ο Ντόναλντ θα γίνεται στόχος παγκόσμιας καταδίκης και διεθνούς έκθεσης. Το τελευταίο που δείχνει να ενδιαφέρει τον Αμερικανό Πρόεδρο, ωστόσο, είναι η κριτική για την περιβαλλοντική του συνείδηση και τις σχετικές αποφάσεις του.

Η απάντηση στον Ντόναλντ έρχεται από μια ομάδα ακτιβιστών υπέρ του περιβάλλοντος που θα υλοποιήσουν μια διεθνή εκστρατεία δενδροφύτευσης ξεκινώντας μπροστά από τον Λευκό Οίκο στις 24 Δεκεμβρίου 2017. Το "Δάσος του Τραμπ", όπως θα λέγεται η εκστρατεία, φιλοδοξεί να γεμίσει όλες τις χώρες του κόσμου με 10 δισεκατομμύρια δένδρα και φυτά. Όπως λένε οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, "ο αριθμός είναι μεγάλος αλλά τόσα περίπου θα χρειαστούν για να αντισθμιστεί η άγνοια του Τραμπ και να νικήσουμε στον πόλεμο που έχει κηρύξει ο νέος πρόεδρος κατά του υγιούς κλίματος στη Γη". 

 Ντιν νταν, Ντιν νταν, Ντιν νταν... Ντόναλντ; 

Φοίβος Γ. Ξενάκης

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δεν είσαι καλός άνθρωπος, είσαι σκατόψυχος

Με τόσο Εγώ... Πώς να πετύχετε στη ζωή;

Ο Μίκης ήταν εκεί, η Ρωμιοσύνη όχι

Η ευτυχία είναι όντως επιλογή

Θανάσης Λουβερδής: «Ως του Μυαλού την Ξαστεριά»

Καλή ΑΣΚΗΤΙΚΗ χρονιά

Μύκονος και Costa Navarino - Διάγνωση: Κενότητα

Φιλίες με φίδια

Πώς αντέχεις να τους ξαναψηφίσεις;

Τακτοποίηση Αυθαιρέτων και Ανθρώπινη Απληστία