Ο Νεϊμάρ, το Ποδόσφαιρο και η μόνη προοπτική για την Ελλάδα

Χωρίς πρόθεση ειρωνείας αλλά με διαπιστωτικό ύφος ξεκαθαρίζω ότι η κομμουνιστική προσέγγιση του ποδοσφαίρου με αναλύσεις "τόσα εκατομμύρια επειδή κλωτσάνε μια μπάλα, ενώ θα μπορούσαν να σωθούν χιλιάδες νοικοκυριά", δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες και τα ποσά που παίζουν στην αγορά είναι αυτά που ακούμε και ταραζόμεθα. 

Η μεταγραφή του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν κόστισε 222 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία πληρώθηκαν "ντούκου" με επιταγή ημέρας, διότι πρόκειται για πληρωμή ρήτρας. Υπενθυμίζω συνοπτικά ότι τα προηγούμενα χρόνια η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξόδεψε 104 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον Πολ Πογκμπά, η Ρεάλ Μαδρίτης 92,5 εκατομμύρια για τον Γκάρεθ Μπέιλ και παλιότερα 89 εκατομμύρια για τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Με μια γρήγορη αναδρομή μαθαίνεις ότι η Μπαρτσελόνα κάποτε με 14,5 εκατομμύρια πήρε τον Ρονάλντο - τον φαινόμενο - ενώ η Νιούκαστλ με μεταγραφή-ρεκόρ για τους Άγγλους αγόρασε 16,7 εκατομμύρια ευρώ τον Άλαν Σίρερ και αργότερα η Ίντερ 35,7 εκατομμύρια εν έτει 1999 τον Κριστιάν Βιέρι. Το 2001 τα 52 εκατομμύρια που κόστισε η μετακίνηση του Ζιντάν στη Ρεάλ Μαδρίτης θεωρείτο αστρονομικό ποσό.

Σήμερα με αυτά τα ποσά παίρνεις παίκτη για τον πάγκο ή την εξέδρα. Το θέμα είναι ότι τα ποσά αυτά δεν αποτυπώνονται πάντα σε θέαμα και ουσία στο χορτάρι (αναρίθμητα παραδείγματα), όπως περιμένουν οι φίλαθλοι των ομάδων που τα σκάνε, αλλά είναι συμπτώματα της αλλαγής που έχει συντελεστεί στο άθλημα. Τις περισσότερες φορές, οι ομάδες δεν βγαίνουν χαμένες ούτε μπαίνουν μέσα από τέτοιες μεταγραφές. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι όλες οι μεγάλες ομάδες λειτουργούν εδώ και χρόνια κυρίως σαν επιχειρήσεις και δεν θα έκαναν τέτοια ανοίγματα αν δεν ήταν προς το συμφέρον τους και από εταιρική και από ποδοσφαιρική σκοπιά. Πουλάνε δυο τρεις αναπληρωματικούς τους και το μισό ποσό γυρίζει εύκολα στο ταμείο. Με την εμπορικότητα που συνοδεύει τους παίκτες που κοστίζουν τόσα εκατομμύρια και πάλι εύκολα επιστρέφει το υπόλοιπο ποσό από αυτό που δαπανήθηκε στο ταμείο. Ούτε γάτα ούτε ζημιά για το μαγαζί και παράλληλα οι φίλαθλοι να παραληρούν με τη μεταγραφή-ρεκόρ. 

Για τη μεταγραφή του Νεϊμάρ, ο Μπουφόν είπε: "Δεν μπορώ να καταλάβω πλέον πως κοστολογείται ένας ποδοσφαιριστής από τον σύλλογό του... Όλα βρίσκονται στα χέρια των οικονομικά δυνατών. Σήμερα είναι 10 εκατ.ευρώ, αύριο είναι 100 εκατ.ευρώ", ενώ τόνισε πως πρόκειται για "μπαλόνι που όλο φουσκώνει και όλο φουσκώνει και στο τέλος σκάει...". Στο ίδιο μοτίβο ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, είπε: «νόμιζα ότι το δίκαιο παιχνίδι παίζεται έτσι ώστε τέτοιες καταστάσεις να μην μπορούν να συμβούν. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια πρόταση. Δεν το καταλαβαίνω, δεν ξέρω πώς συμβαίνει». Στον αντίποδα, ο Μουρίνιο δήλωσε: «Ακριβοί είναι αυτοί που φτάνουν σε ένα ορισμένο επίπεδο χωρίς κάποια ποιότητα ... Για 200 εκατ. λίρες, δεν νομίζω ότι ο Νεϊμάρ είναι ακριβός. Νομίζω ότι είναι ακριβό το γεγονός ότι τώρα έχεις περισσότερους παίκτες στις 100 εκατομμύρια λίρες, περισσότερους παίκτες στα 80 εκατομμύρια και περισσότερους παίκτες στα 60 εκατομμύρια και νομίζω ότι αυτό είναι το πρόβλημα. Ο Νεϊμάρ είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, εμπορικά είναι πολύ ισχυρός και σίγουρα το σκέφτηκε αυτό η Παρί Σ.Ζ. Νομίζω ότι το πρόβλημα δεν είναι ο Νεϊμάρ, νομίζω ότι το πρόβλημα είναι οι συνέπειες του Νεϊμάρ». 

Ο ίδιος ο παίκτης, ο Νεϊμάρ, ευχαρίστησε δημοσίως την Μπαρτσελόνα δείχνοντας σεβασμό στο αντίο του προς τον κόσμο της Καταλωνίας κάνοντας λόγο για "ξεχωριστό έθνος στην Ισπανία" και τίμησε τους συμπαίκτες του, ιδίως τον Μέσι και τον Σουάρες με τους οποίους κατέκτησε τα πάντα, ενώ μίλησε για την ανάγκη νέων προκλήσεων στην καριέρα του και για επιλογή που έκανε με ωριμότητα. Πάντως, ό,τι κι αν έκανε δεν θα γλίτωνε από τα σχόλια που τον θέλουν να ενδιαφέρεται μόνο για τα λεφτά και γι΄αυτό δεν άξιζε να παίξει για την ομάδα που είναι "mes que un club" ή να μην θέλει πια να είναι στη σκιά του Μέσι και αρκετά πιο καυστικά, καθώς δεν έλειψαν και φαινόμενα φωτιάς στις φανέλες του παίκτη.  Ο Νασέρ Αλ Κελαΐφι, ιδιοκτήτης της Παρί Σεν Ζερμέν, είπε: "Με τον Νεϊμάρ θα καταφέρουμε να φτάσουμε στην εκπλήρωση των μεγάλων μας ονείρων". 


Το πιο ουσιώδες της υπόθεσης είναι ότι, όσο αλλάζει διαρκώς το ποδόσφαιρο και εξελίσσεται, οι ομάδες με τα μεγαλύτερα μπάτζετ θα καθορίζουν και τους νόμους της αγοράς και τα ποσά που θα παίζουν. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει βαλτώσει. Καμία ομάδα δεν μπορεί να πάρει πια τον παίκτη που θέλει, αν δεν ξοδέψει το μπάτζετ πέντε ομάδων μαζί. Έχει αγριέψει η αγορά, οι ομάδες με κανονικά έσοδα καταδικάζονται σε μέτριες λύσεις και σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, τελικά χαμένος μοιάζει να βγαίνει μόνο ο φίλαθλος και το ποδόσφαιρο. Όσοι ασχολούνται και με το backstage του αθλήματος ξέρουν πως με τη μεταγραφή αυτή η Παρί μέσα στην επόμενη τετραετία θα πάρει το Τσάμπιονς Λιγκ...

Χάνονται σιγά σιγά όσα μάς κάνουν να αγαπάμε το ποδόσφαιρο. Αυτό που συναρπάζει, η πεμπτουσία, όλη η ομορφιά του ποδοσφαίρου έχει να κάνει με όσα περιλαμβάνει ένα παιχνίδι: μάχες σώμα με σώμα, ιδρώτας, σκληρή προπόνηση, τακτική, φάσεις, ρυθμός, κόσμος... Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, δεν αργεί η μέρα που το ποδόσφαιρο θα έχει απολέσει οριστικά τη γοητεία του, που δεν είναι άλλη από το να κερδίζει ο Δαβίδ τον Γολιάθ. Τα χρήματα θα είναι αυτά που θα καθορίζουν τα πάντα, ο ανταγωνισμός θα γίνει προνόμιο των ισχυρών και τα ποδοσφαιρικά θαύματα θα εκλείψουν. Θα γίνουν όλα τόσο προβλέψιμα.

Μπροστά σε αυτό το τοπίο, οι ελληνικές ομάδες και το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως είναι, προκαλούν γέλιο και μόνο στην απόπειρα να τα συνδέσεις με όσα συμβαίνουν ταυτόχρονα στον υπόλοιπο ποδοσφαιρικό κόσμο. Ίσως, να υπάρχει ελπίδα σε πολλά χρόνια από τώρα να μιλάει κανείς και για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο με όρους σύγκρισης και να μπορέσουν ελληνικές ομάδες να ακολουθήσουν τα ποσά που παίζουν στην αγορά, αν γίνει στην χώρα μας κάτι αυτονόητο. Να ασχοληθούν σοβαρά οι Σύλλογοι με τις Ακαδημίες και να βγάλουν παίκτες από αυτές. Τόσο κλισέ, αλλά μοναδική επιλογή.

Γεώργιος - Φοίβος Ξενάκης

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δεν είσαι καλός άνθρωπος, είσαι σκατόψυχος

Με τόσο Εγώ... Πώς να πετύχετε στη ζωή;

Ο Μίκης ήταν εκεί, η Ρωμιοσύνη όχι

Η ευτυχία είναι όντως επιλογή

Θανάσης Λουβερδής: «Ως του Μυαλού την Ξαστεριά»

Καλή ΑΣΚΗΤΙΚΗ χρονιά

Μύκονος και Costa Navarino - Διάγνωση: Κενότητα

Φιλίες με φίδια

Πώς αντέχεις να τους ξαναψηφίσεις;

Τακτοποίηση Αυθαιρέτων και Ανθρώπινη Απληστία